Klimaatzaak

VOLG DE RECHTSZAAK

Het verloop van Klimaatzaak

Samen met bijna 70.000 burgers voerde vzw Klimaatzaak een rechtszaak tegen de Belgische overheden om hen te dwingen hun internationale klimaatbeloftes na te komen. Hier lees je alles over het verloop van onze rechtszaak.

Uitspraak: rechter geeft ons gelijk

De uitspraak van de rechtbank is glashelder: ons land moet zijn deel doen van de wereldwijde inspanning om de opwarming van de aarde onder de 1,5°C te houden. Concreet moet ons land de uitstoot van broeikasgassen ten laatste in 2030 met 55% verminderen.

  • 2014

  • 1 december 2014

    Klimaatzaak stuurt ingebrekestelling naar de vier Belgische overheden

    Vzw Klimaatzaak stelt de vier bevoegde Belgische overheden (de gewesten en de federale staat) formeel in gebreke. Klimaatzaak vraagt de overheden om hun verplichtingen – de Belgische uitstoot van broeikasgassen tegen 2020 met 40% verminderen ten opzichte van 1990 – na te komen.

  • ⇧  Verberg alle stappen  ⇧
    ⇩  Toon alle stappen  ⇩
  • 2024

Meer dan 70.000 keer bedankt

Bedankt aan iedereen die ons de afgelopen jaren steunde. Op welke manier dan ook. Bedankt aan alle mede-eisers van de rechtszaak. Aan iedereen die zich als medestander registreerde. Aan alle donateurs. Aan alle advocaten voor het klimaat die naar onze manifestaties kwamen. Aan zij die hun stem op een andere manier lieten horen. Kortom, aan iedereen die ons een warm hart toedraagt. Zonder jullie was het niet gelukt. Jullie zijn Klimaatzaak.

Samen met bijna 70.000 burgers voerde vzw Klimaatzaak een rechtszaak tegen de Belgische overheden om hen te dwingen hun internationale klimaatbeloftes na te komen. Hier lees je alles over het verloop van onze rechtszaak.

Nederland leert ons dat het kán

Uiteraard hopen we het succes van de Nederlandse Klimaatzaak te herhalen. Daar won milieuorganisatie Urgenda samen met 886 mede-eisers, de klimaatzaak tegen de Nederlandse Staat. De rechter droeg de Staat op om zijn burgers tegen de gevolgen van klimaatverandering te beschermen en de uitstoot van broeikasgassen in 2020 met 25% te verminderen ten opzichte van 1990. De klimaatzaak in Nederland was de eerste in haar soort en kreeg wereldwijd navolging.

Word medestander

Je kan ook medestander worden in onze rechtszaak. Het duurt slechts 2 minuten, is risicoloos en gratis. Met hoe meer we zijn, hoe sterker het signaal.

Ik word medestander

Steun ons financieel

Onze kosten worden volledig gefinancierd door giften. Voor de prijs van één koffie per maand geef jij onze rechtszaak nog meer slaagkansen.

Ik doneer